Met de bedrukking van een blik kun je alle kanten op. Digitaal, offset en zeefdrukken zijn redelijk bekend, maar weet je ook hoe foodlak, spotvernis, een krijtvlak of een flockprint je blikverpakking naar een hoger niveau kunnen tillen? Wij maken van elk idee een prachtig bedrukt blik. Bel ons op 075 647 50 14. Wij zullen je helpen om de perfecte drukwijze voor jouw bedrukte blik te kiezen.
Blik digitaal drukken vanaf 500 stuks
De voordeligste manier om een blik in kleine oplages, in genummerde editie of op één blad te bedrukken is digitaal. Ook voor blikken die snel moeten worden geproduceerd wordt vaak voor digitale bedrukking gekozen. Dat komt omdat er nagenoeg geen voorbereidingskosten zijn.
Digitaal wordt er altijd 4 kleuren (CMYK) geprint. PMS-kleuren worden dus ook omgezet naar CMYK. Een inktjet-printer schiet hele kleine inktdruppeltjes op het vlakke blik of de reeds gevormde deksel. Optioneel kan witdruk toegevoegd worden aan deze printmethode. Er kan digitaal gedrukt worden op zowel blank, silver finish (mat) of witgelakt blik. Deze druktechniek heeft in de basis een matte uitstraling.
Blik offset drukken
De bekende tegenhanger van digitaal drukken is offset drukken. Offsetdruk is de meest geavanceerde druktechniek en levert het mooiste resultaat op. Omdat er tijd nodig is om de drukpers in te stellen, wordt offsetdruk ingezet bij hogere oplages (vanaf enkele duizenden) of door bedrijven die hoge kwaliteit vereisen.
We werken met een industriële drukpers die de inkt overzet op de blanke blikplaten. Die blikplaten worden vooraf voorzien van een basiscoating zoals een transparante of gekleurde lak (wit kan ook). We drukken in full colour (CMYK – Quadri-druk, raster 70), maar ook in combinatie met één of meerdere PMS-kleuren. De bedrukking wordt na afloop voorzien van een eindlak, beschermlak, zilverlak of matte lak.
Blik zeefdrukken vanaf 500 stuks
Naast digitaal en offset drukken, kan er ook voor zeefdruk gekozen worden. Bij zeefdrukken wordt de inkt middels een zeefraam overgebracht, resulterend in de meest krachtige, dekkende kleuren.
Hoewel de doorlooptijd korter is dan bij offsetdruk, kent zeefdruk ook voorbereidingskosten. Deze druktechniek is geschikt voor een design met een prominente (huisstijl)kleur, bijvoorbeeld voor een tekst of logo gedrukt op een neutrale basis ondergrond. (zoals wit, zilver, goud of zwart)
Indien er kleurverloop (raster) in het artwork zit, is zeefdruk minder geschikt. Dat komt omdat zeefdruk de meest grove rasterpunt kent (raster 27). We kunnen PMS-kleuren zowel glanzend (coated) als mat (uncoated) drukken. Met zeefdruk ook speciale drukinkten mogelijk (zoals een glittercoating).
Blik met foodlak
We bedienen veel klanten in de voedingsmiddelensector (Food). Dat komt onder meer omdat we BRC Packaging-gecertificeerd zijn. Het merendeel van onze blikken wordt voorzien van een BPA-vrije foodlak (FDA). Op blikken die niet standaard met foodlak behandeld zijn, kunnen we dit inwendig aanbrengen.
Blik met spotvernis
Als je offsetdruk toepast om je blik te bedrukken, zou je delen van je blik kunnen voorzien van een spotlak. Spotvernis is een glanzende lak die als separate drukgang over het artwork aangebracht kan worden. De combinatie van een mat blik met glanzend logo of glimmende elementen, kunnen heel chique uitpakken. Om het design nog meer op te laten vallen, kun je lakken of inkten met een glitter- of craquelé-effect toepassen.
Blik met krijtvlak
Met een speciaal ontwikkelde drukinkt kun je een krijtvlak op het blik of de deksel aanbrengen. Hierdoor is het mogelijk om het blik (gedeeltelijk) beschrijfbaar te maken met een krijtje of krijtstift. Zo kun je je blik voorzien van een leuke tekst, naam, grapje of gepersonaliseerde boodschap en daarmee heel bijzonder maken. Deze inkt is populair in de typisch zwarte kleur van een schoolbord, maar alle PMS-kleuren zijn mogelijk.
Blik met flockprint
Een bijzondere druktechniek is die van de flockprint. Het proces lijkt op zeefdrukken, maar in plaats van inkt wordt er met een velours-achtig materiaal gewerkt. Middels een zeefraam wordt er een lijmfilm aangebracht op de plekken die bedekt moeten worden. Vervolgens worden er stofvezels in geschoten met behulp van statische elektriciteit. Het eindresultaat van de flockprinttechniek heeft een hoog aaibaarheidsgehalte.