‘Hi there!
We zouden graag een leuk product ontwikkelen. In gedachte hebben we een conservenblik, welke we af willen vullen met water. Het gaat om een oplage van 50.000 tot 100.000. Etiketje erom en klaar. Kunnen jullie ons hiermee verder helpen?’
Eisen van het Bureau
Niet alles werd meteen aan ons verklapt. Het project was vertrouwelijk en stond nog helemaal in de kinderschoenen. Zo’n nieuw en creatief proces is een groeiproces, ook als het gaat om elkaars vertrouwen winnen én krijgen. Maar geen output zonder input, dus gingen we met onze vragen stap voor stap verder om een goed voorstel te kunnen maken dat aan de verwachtingen zou voldoen. En zo kregen we steeds meer informatie (én een band met elkaar)…
Het ging om het produceren van een blik met de ‘look and feel’ van een conservenblik zeg maar, dat we volledig lekdicht moesten kunnen afsluiten maar wat dus éérst nog moest worden afgevuld met water (op dat moment wisten wij nog niet van het zeewater af….HIGHLY CONFIDENTIAL!).
Na het vullen en dichtfelsen -middels de bodem- zou het blik ook voorzien moeten zijn of worden van ‘branding’….. een full colour bedrukte wikkel. ‘De deksel zou een ‘easy to open’ deksel moeten zijn (ja met zo’n treklipje) zodat de gebruiker het kan ‘opentrekken’. Enne, het blik zelf mag na het opentrekken niet scherp zijn, waardoor de gebruiker zich eventueel zou kunnen bezeren.’ Tot nu toe hadden we nog geen clue over wat het doel van het blik was!
Testen en testen ….
Aangezien wij zelf geen conservenblikken maken visten we deze op uit een andere vijver (ieder zijn specialisatie nietwaar?), bij een betrouwbare partner die ons een partij kon leveren. We zijn eerst gestart met het vullen van deze testblikken met kraanwater. Tegelijkertijd offertes opvragen voor het maken én volautomatisch aanbrengen van de wikkel om het geribbelde blik. Dit zou door ons worden uitbesteed aan een gerenommeerde partij die we kennen en hier veel ervaring mee heeft (www.nomi.nl). De test(en) slaagde(n) eigenlijk direct. Die horde was dus snel genomen….nu nog de logistiek en doorlooptijden bespreken, een retro-planning opstellen inclusief ontvangst artwork afwachten…
Ondertussen kregen we steeds meer info over het project mee. Het zou om ECHT (Noordzee-) zeewater gaan, dus zout! Dat werd weer testen geblazen. De blikken hebben vanwege de gebruikelijke conservering van etenswaren, een voedselbestendige lak die volledig aan de binnenzijde is aangebracht, dus het zou moeten kunnen. We wilden uiteraard voorkomen dat er roestvorming ontstond óf dat het water zou gaan stinken (bederven). Uiteindelijk én vrij laat in het proces (extra uitdaging!) werd alsnog gekozen de blikken te laten steriliseren door nóg weer een ander adres (wederom gewijzigde planning). Diverse bedrijven waren er inmiddels bij betrokken, maar wij stuurden iedereen slagvaardig aan én knoopten alles aan elkaar vast!
Productie
Nadat eind november de final GO op het project werd gegeven en het aantal bekend werd, konden wij onze inkoop van de conservenblikken regelen én alle betrokken partners aansturen, en zo ook de order in eigen fabriek inplannen. Inmiddels was er dus nóg een partij tussen gezet door de klant vanwege de gewenste sterilisatie van de blikken alvorens ze te wikkelen, uit extra voorzorg.
Wij startten het vullen met zeewater dat werd aangeleverd in 1.000 liter vaten, welke wij met slangen aftapten. Dat aangeleverde zeewater was overigens ook nog vooraf gefilterd door een extern bedrijf.
De blikken werden na het afvullen lekdicht gesloten en op pallets teruggezet en vervoerd naar het sterilisatiebedrijf van de klant, vervolgens vervoerd naar de wikkelaar en uiteindelijk ontving de klant het complete eindproduct: gewikkelde en met ECHT zeewater gevulde conservenblikken met treklip! De actie “Nieuwjaarsduik uit blik” kan bijna niemand zijn ontgaan. Het blik was bedacht als Corona-proef alternatief voor de jaarlijkse traditie van Unox! De Nieuwjaarsduik blikken waren per 2 (kosteloos) te bestellen incl. de welbekende Unox mutsen. Voor ieder besteld Nieuwjaarsduik BLIK schonk Unox twee blikken erwtensoep aan de Voedselbank, die hun hulp meer dan ooit kon (en kan) gebruiken.
Blij met blik én met elkaar
Een geheel nieuw project, ook voor ons! En we zijn echt wel wat gewend bij Zaanlandia. Al met al een schitterend project: met veel media exposure, voor een heel goed doel, uitermate origineel verzonnen en vooral heel goed gedragen én uitgevoerd door alle partijen, van klant tot partners! Dank daarvoor.
Tenslotte, hieronder de commentaren die wij ontvingen van de klant. Erg trots op! Doe ons nog eens zo’n klinkend project en samenwerking!
Hey Daan, Sandra en Rob,
Even ten overvloede en vanaf de zijlijn: dank voor de continue bereidheid mee te willen denken en flexibel te zijn. Ik vind het een geruststellend idee dat we dit traject met jullie doen. Niet om te slijmen. Het is gewoon een fraai tussentijds compliment waard.
Groet Robrecht/Being there